Druk, druk druk?

Op de vraag hoe het met iemand gaat is een veel gehoord antwoord: ’Goed. Druk, druk, druk hè’!

Het lijkt bijna een standaard reactie van steeds meer mensen. Druk met het werk, druk om de organisatie van het gezin bol te werken, met de eigen hobby’s, contacten in de privésfeer etc. Een aantal lijken zelfs trots te zijn op hun drukke bestaan, het stoer te vinden. Ze ontlenen er een soort van status aan.

Ondertussen zijn er meerderen die het niet meer kunnen bolwerken. Ze hebben een vol hoofd, piekeren, malen, slapen slecht, zijn ontzettend vermoeid, hebben onrust in (delen van) het lichaam, kampen met een slechte concentratie et cetera. Ook de productiviteit en de kwaliteit van het geleverde werk nemen af. Sommigen ontwikkelen zelfs angsten en vaak is er sprake van emotionele disbalans. De tranen vloeien sneller dan gewoonlijk of het bekende ’lontje’ wordt steeds korter.

Druk, druk, druk

Niet alleen de persoon zelf heeft er last van. Ook de collega’s, de partner en de kinderen. En als de hond niet snel genoeg luistert volgt er een ferme ruk aan de ketting.

Wat is voor jou de grens? Trek je die ook? Of blijf je doorgaan omdat je je zo verantwoordelijk voelt en het allemaal zo goed mogelijk wilt doen? Maar kan dat nog wel of laat je steken vallen? In hoeverre zien anderen dat het niet goed met je gaat en vragen ze ernaar?

Wanneer je de verbinding met jezelf verliest, verlies je ook de verbinding met de ander. Met je collega, je klant, je partner en/of je kinderen. Kom weer tot jezelf en doe de dingen die goed voor je zijn! Zorg bijvoorbeeld dat je weer ontspant, dat je op tijd naar bed gaat, praat weer eens met volle aandacht met de ander, ruim je hoofd op en haal bewust adem.

Kom weer tot jezelf en relax!

Reacties zijn gesloten.