Presentatietips Deel 1: 10 Tips voor de voorbereiding

Exit IconOf je nu jouw plan van aanpak voor een probleem wilt presenteren aan je leidinggevende of gevraagd bent om een zaal vol mensen te vertellen over jouw deskundigheidsgebied; je wilt een boeiende en levendige presentatie houden die een blijvend positieve indruk maakt op de ander!

Dat is niet voor iedereen een eitje. Sterker nog, door velen wordt dit ervaren als een regelrechte ramp. Wie ben ik nu om dit te vertellen’, ’wat is er nu zo interessant aan mijn verhaal’ en ’hier zit toch niemand op te wachten’ zijn verschillende gedachten die je kunnen overmannen.

Ik weet nog goed hoe ik heel enthousiast „Leuk. Ga ik doen.” zei toen me gevraagd werd om een presentatie te geven. Ik weet ook nog heel goed hoeveel spijt ik had nadat ik zo enthousiast had gereageerd en ik me besefte wat dat betekende. Een zaal vol met mensen? Alleen al bij die gedachte kreeg ik klamme handen, hartkloppingen en brak het zweet me uit. Ik deed het bijna in m’n broek!

Geen nood. Als ik het kan dan kan jij het ook. Presenteren kun je leren en het is ook nog eens heel leuk! Veel zaken heb ik zelf moeten uitvinden en ervaren. Met veel plezier heb ik dat gedaan. Daarom wil ik graag mijn kennis hierover met je delen door middel van dit blog, maar er zullen nog meer blogs volgen over onder andere:

• de voorbereiding op de locatie

• je eigen spanning herkennen en controleren en

• creativiteit en humor in de uitvoering van jouw presentatie

Alles begint natuurlijk met de juiste voorbereiding!

Presentatietips voor de voorbereiding

1. Zie het als een uitdaging in plaats van een berg die je moet bedwingen

2. Begin op tijd! Niets is zo vervelend als onder hoge druk een presentatie voorbereiden wanneer je hier nog niet zo goed in bent.

3. Werk de voorbereiding uit in een ruimte waarin je ongestoord kan werken. Na een afleiding kost het je 15 à 20 minuten om weer volledig gefocust te zijn.

4. Schrijf je presentatie uit. Het geeft je houvast en geeft de mogelijkheid om het telkens beter te maken nadat je het hebt nagelezen.

5. Ken je publiek. Weet wie jouw publiek is en kom er achter welke informatie voor hen van belang is. Uitvoerend personeel heeft behoefte aan heel andere informatie en benadering dan een managementteam. Spreek de taal van de ander. Vertaal jouw boodschap naar de (beroeps-)praktijk van je publiek.

6. Zorg voor een goede opbouw van hetgeen je wilt presenteren. Waarmee wil je beginnen en waar wil je naar toe? Je hebt een boodschap voor je publiek en in de opbouw van je presentatie leidt je jouw publiek daar naar toe.

7. Start de presentatie met het stellen van 3 open vragen waarop je in de presentatie antwoord geeft. Hiermee activeer je je publiek daar naar toe.

8. Oefen je presentatie voor de spiegel of een bekende en neem de tijd op. Heb je je aan de tijd gehouden? Vraag om feedback met betrekking tot de inhoud en de wijze waarop je de presentatie hebt vorm gegeven.

9. Maak een samenvatting en leer deze uit je hoofd. Wanneer je de hoofdpunten volledig kent en je raakt de draad van je verhaal kwijt dan heb je altijd ankers waarop je weer verder kan. Je kent immers de rode draad.

10. Blijf jezelf! Zet een presentatie in elkaar die recht doet aan jou als persoon. Dat betekent dat het een presentatie is waarmee jij je volledig kunt verbinden. Natuurlijk stem je de presentatie af op je publiek maar hoe authentieker jij jouw presentatie schrijft en brengt, hoe meer het bij jou gaat leven. En wanneer je publiek dat ziet en voelt zal het jouw boodschap veel beter in zich opnemen!

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

 

Reacties zijn gesloten.